חתולים, כמה הם באמת נקיים והאם הם טובים לנו?

התרגלנו לראות חתולים בסביבה הטבעית שלנו, אך מאיפה הם הגיעו? זה טוב לנו או פוגע בנו שיש חתולי רחוב בכל מקום? ומה הנזק למערכת האקולוגית הכללית

אנחנו כה מורגלים לראות חתולים כחלק מסביבת החיים הטבעית שלנו, חתול ביתי וחתולי רחוב שונים. האם עצרתם פעם לשאול את עצמכם, מאיפה הם הגיעו? האם הם לא משקפים לנו סכנה כלשהי? ואיך הם הפכו לחיית בית כל כך נפוצה?

חתולים בהיסטוריה –

הם החלו את דרכם ביחד עם בני האדם עוד במצרים העתיקה כאשר בויתו על מנת לחסל עכברים ולמנוע מהם לפגוע במלאי תבואה ונחשים ארסיים. מאמינים שמכך הם החלו את דרכם עם האדם, משום כך האמונה הרווחת היא שהם הופצו לשאר העולם ממצרים העתיקה, למרות זאת מדענים לא מגיעים להסכמה האם הם בויתו במצרים או הובאו לשם לאחר ביות.
סוחרים פיניקים הביאו אותם לאירופה להשתלטות על אוכלוסיות מכרסמים, נזירים הביאו אותם לאסיה והאימפריה הרומית תרמה גם את חלקה ובסוף הביאה אותם גם לבריטניה, בהמשך הם המשיכו להיות מופצים באמצעות מלחים או מתיישבים. לגבי הגעתם לאוסטרליה יש שתי השערות, האחת שהגיעו עם ספינות הולנדיות במאה ה16 או בסוף המאה ה17 עם מתיישבים אנגליים.
החתולים המבויתים האלה החלו ליצור קבוצות פראיות שצאצאיהם החלו לחיות רחוק מהאדם (כך גם בכל מקום ולא רק באוסטרליה בפרט).

מיקומם בשרשרת המזון –

מקומו בשרשרת המזון הוא של טורף בינוני או טורף על בהתאם למערכת האקולוגית שאליה פלש (בארץ מוגדר כטורף על בהיעדר טורפים טבעיים).
הוא ניזון ממגוון רב של חולייתנים וחסרי חוליות ובדרך כלל יעדיפו חיות קטנות בעיקר יונקים, ציפורים וזוחלים. מבדיקה עולמית עלה כי מדובר במעל 1,000 מינים שנפגעים כתוצאה מפלישתם של חברנו הפרוותיי למערכת האקולוגית. האדם השתמש בו הרבה כמדביר טבעי לאוכלוסיות לא מקומיות של מכרסמים מה שגרר את האפקט ההפוך של הפחתת מכרסמי ומיני המקום ושגשוג של מכרסמים פולשים שלמדו להתפתח לצד האדם.

אומרים שחתול הוא החיה הנקייה ביותר –

חתולי רחוב גם הם רגישים גם הם למחלות וזיהומים כולל כלבת, ברטונלוזיס, טוקסופלזמוזיס, חתלתלת, טפילים פנימיים וחיצוניים, נגיף הכשל החיסוני החתולי, לוקמיה חתולית, ריקציה, פטרת העור ומגוון מחלות נשימתיות נוספות.
חוקרים בצפון פלורידה בארה”ב בדקו 553 חתולי רחוב כדי לראות מה המחלות הנפוצות ביותר וגילו שזו מחלת שריטת החתול (כן כן יש דבר כזה) כאשר 33.6% מכלל החתולים הנבדקים נמצאו חיוביים למחלה, הבאה בתור להיות הנפוצה ביותר בקרבם היא וירוס הקורונה החתולי שמכלל הנבדקים 18.3% מהם נמצאו חיוביים אליו למרות שציינו שבחתולי בית קיים סיכוי זהה לחלות.
חוקרים בקנדה בדקו 96 חתולי רחוב ומצאו כי 34% מהם סבלו מפטרת העור (מחלה שעוברת לבני אדם) אחריה נתגלה כי 29.8% מהם נמצאו חיוביים גם לטוקסופלזמוזיס, בנוסף החוקרים ציינו שמבדיקות צואה שנערכו נמצא כי רובן הכילו טפילי מעיים ושבחלק מהבדיקות נמצאו כמה טפילים במקביל.

הידבקות בני אדם מחתולים –

המרכז לשליטה ומניעה של מחלות הזהיר מפני סכנת הכלבת שנשקפת מחתולי רחוב.
16% מכלל הנדבקים בכלבת הם מחשיפה לחתולי רחוב, כאשר חתולי רחוב הם הגורם העיקרי להעברת הוירוס לבני אדם בארה”ב מאז הניסיון להשתלטות על כלבת בכלבים ב1970.
ב2010 דווחו בארה”ב על 303 חתולי רחוב מוכי כלבת, מה שגרם לנסות להשתלט על המצב באמצעות מתן חיסוני כלבת, שהפך לקשה יותר מכיוון שצריך לחסן כל כמה שנים.

המחקר שנעשה באי פרינס אדוארד בקנדה מזהיר מסכנה זואונוטית (מעבר של פתוגן של מחלה מדבקת מחיה לאדם) של טפילי מעיים.
למרות שהחוקרים לא סיפקו ראיות לסכנה המקושרת לטוקסופלזמוזיס בחתולים, בכל מקרה המליצו לא להקל ראש בדבר, מפני שהמחלה בבני אדם יכולה לגרום בעיות בריאות משמעותיות, בנוסף ציינו שיכול להיות שגם אם הם לא מפיצים את המחלה כרגע הם עלולים לעשות זאת בזמן לחץ.

לסיכום – 

מדובר על חייה שאינה חיית בר, לכן כל התערבות שלהם בשרשרת המזון או המערכת האקולוגית היא פגיעה באיזון הטבעי ומוגדרת כנזק סביבתי!
חברנו הפרותיי הפך עם השנים למפונק, מטופח ומטופל ברחוב למרות כל העובדות שמצביעות נגד פעולה זאת כדי לשמור על האיזון הטבעי בשלמותו. כמו שלמדנו במאמר זה יש סכנות רבות לעובדה שחתולי הרחוב מסתובבים בינינו כמו העברת מחלות והכחדת אוכלוסיות טבעיות של בעלי חיים שיכולים להגיע אף להכחדה בשל אי המצאות טורפים טבעיים בסביבה, בנוסף לעובדה שאלה המטפלים בהם גם מגנים עליהם למרות הסכנות והפגיעה.

לסיכום אנו מתמודדים מול תופעה קשה של הכחשה אנושית אל מול פגיעה טבעית ולבעיה זאת צריך להימצא פתרון אחת ולתמיד. על מנת לדאוג לרווחת החתולים וגם לרווחת חיות הבר ושאר הטבע כדי שלא נגיע למצב אקולוגי ממנו לא יהיה ניתן לשוב.

אהבתם את המאמר? בטח תאהבו גם – 

כריש – כמה הוא באמת מסוכן וכמה סוגי כרישים יש?

תוכים מדברים – יש סוגי תוכים מדברים רבים ובוא להכיר 8 בולטים

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button